Salapärane hotell Telegraaf

Maja (1874) Vene tänaval, mis kunagi tähistas tehnika ja side progressi, veetis viimase pool sajandit kuidagi zombistunud seisundis. Hoone ja selle ümbrus sai 1944 märtsipommitamisel kõvasti kannatada. Majal vedas, et lõpuks leiti võimalus teda renoveerida, lisada juurdeehitis ja sisse tuua rahvusvaheline värske elu. Tulemust on juba märgatud, näiteks Reuters valis selle maikuus uute luksushotellide tipp-10sse ja augustis kuulutati see ametlikult viietärnihotelliks

Juurdeehitis- ja renoveerimisprojekt usaldati arhitekt Martin Auninile. Hotelliga oli tal tõsine kokkupuude mõned aastad tagasi, kui ta renoveeris Ülemiste hotelli ja sai muu hulgas töö eest suure tunnustuse  see nimetati aasta betoonehitiseks 2004.

Vana osa tuli seest siiski päris lagedaks teha. Säilitada sai ainult kaks siseust, mis praegu uhkeldavad vanas avaras trepikojas. Lisada tuli mõned keerdtrepid ja üles üks korrus.

Juurdeehitis algab uuest klaasvõlvkatusega basseinist, mis sujuvalt ühineb restoraniruumiga.

Uus hoovisügavusse sirutuv tiib aga vastandub otsustavalt vanale osale. Selle vormikeel põhineb Martin Auninile iseloomulikult vertikaalsel ristkülikul ja uus hoone osa on üritatud teha võimalikult vähe silmatorkav. Tumedad seinad, akende ees päikesevarjeks võred.

Fassaadisoontesse süvistatud aknad hakkaksid justkui sisse tõmbuma. Ilmselt kontrastiks tänavaäärsele lopsakusele ja rustikale on tagaküljed tahetud teha tagasihoidlikud ning selgelt mitte edevad.

Omanäolise miljöö hoonesse lõid Kolme Õe kogemusega Külli Salum ja Riina Harik. Musthallis fuajees on tunda pidulikku ampiirset raskepärasust. Hotelli romantika aluseks on võetud maja sünniaeg, 19. sajandi, meie jaoks tsaariaja lõpp. Seda kinnitab sviitide pühendamine side progressiga seotud suurmeestele (Morse, Siemens, Bell ja Popov) ja restoran nimega Tchaikovsky. On vastandatud vana ja uut ning edukalt välditud igavust. Superleiutisena mõjusid kahepoolsed teeninduskapid sviitide uste kõrval, kuhu saab koridorist pista näiteks tuppa tellitud eine, mille kunde sobival hetkel toapoolse ukse kaudu kätte saab.

Uue osa soojad ja sõbralikud numbritoad on aga kujundatud moodsa joonega, silma torkas lihtne võte  seinu on kohati liigendatud vaid eri värvi triipudega. Mõned siduvad viited vanale on siiski ka uues osas, näiteks võluva vaipkatte ajaloole lehvitav kujundus ja mõni mugav stiilitool.

Eesti Ekspress
Moodne Kodu
http://www.ekspress.ee/viewdoc/E0AE8A2C9A766012C2257372002B7922

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×