Ugalal hiigelremondiks raha pole

Majanduse kosumisele lootes on alustatud Ugala teatri juurdeehitise ja rekonstrueerimise projekteerimist, kuigi ehituseks raha ei ole ja selle saamist pole ka ette näha.

Ugala on endiselt ainus riigiteater, kus pole veel remonti tehtud, ehkki maja valmis enam kui veerand sajandit tagasi.

«Teatrihoone on kehvas seisus,» möönis sihtasutuse Ugala Teater juhatuse liige Peeter Tammearu. «Maja tehnilised sõlmed on nii amortiseerunud, et võivad iga hetk üles öelda. Oleme remonti oodanud juba pikka aega.»

Ehkki miljoneid kroone maksma läinud projekteerimine on alanud, ei söanda keegi välja öelda sadu miljoneid kroone maksma mineva remondi algusaega, sest raha lihtsalt pole.

Loodavad olude paranemist

Riigihanke võitnud EA Rengi tehtavate projekteerimistööde kogumaksumus on 7,5 miljonit ja esimesel etapil 2,7 miljonit krooni.

Ehituse projektijuht Roland Leesment tunnistas, et eelarvekärbetele mõeldes peeti vahepeal pikalt nõu, kas ikka minna seda teed edasi, ning leiti, et hiigelremondiks valmistumist katkestada ei saa.

Leesment ei pelga, et kallis projekt jäetakse rahapuudusel hiljem kõrvale.

«Oleme sellega poolteist aastat tegelnud ja kõik on hästi läbi mõeldud,» kinnitas ta. «Lähema paari aasta jooksul projekt ei vanane. Kui olud peaksid paranema, on meil ehitushanke väljakuulutamiseks dokumentatsioon kohe võtta.»

Niipea ehituseni jõudmise osas siiski kuigi optimistlikud ei olda. Kui palju kogu ehitus maksma läheks, ei soovi keegi prognoosida. Hinnapiiriks on pakutud 350 miljonit krooni.

«Järgmisel aastal kindlasti alustada ei saa,» lausus Leesment. «Hinna paneb paika ehitushange. Praegu on projekti koostamine vähim, mida teha saame.»

Ministeerium toetab projekteerimist

Kultuuriminister Laine Jänes on avaldanud lootust, et riigieelarve kosub ja remondi algus ei lükku kaugesse tulevikku. Tema sõnul on teatri sisuline töö erakordselt hea.

«Kasulik on teha projekteerimistööd nüüd ära, et võimaluse avanedes saaks kohe ehitushanke välja kuulutada,» ütles minister eile.

«Ühe soojaga saame nüüd kogu rekonstrueerimistööde esimese etapi projekti,» rääkis Peeter Tammearu. «Loodame, et majandus nii palju kosub, et saaksime peatselt ka ehitama hakata.»

Eelprojekt peab EA Rengil olema valmis 20. oktoobriks ja põhiprojekt järgmise aasta 10. aprilliks. Arhitektuurse osa ja sisekujundusega tegeleb samal ajal ettevõte R-Konsult.

Esimeses järjekorras on teatrile plaanis teha juurdeehitis, kuhu tulevad moodne black boxi tüüpi saal, dekoratsioonide hoidmise ruumid ja garaa~id. Ugalale lisandub 2700 ruutmeetrit pinda ehk ta kasvab kolmandiku võrra.

ARVAMUS

Hillar Joon,

EA Rengi direktor

Proovime leida teatrile sobivaimad ja parimad lahendused, et ta saaks kõik tööks vajaliku.

Tulevase remondi käigus on plaanis uuendada teatri ruumid ja aegunud kommunikatsioonid ning vahetada välja lava-, heli- ja valgustehnika.

vaata lisaks: http://www.sakala.ajaleht.ee/050908/esileht/5036181.php

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×