Arhitektid ja projekteerijad esitlesid ühist nägemust ERMi majast

Täna esitleti Tartus Eesti Rahva Muuseumi uue 31 800 ruutmeetri suuruse hoone eelprojekti ning selgitusi maja kohta jagasid nii arhitektid, projekteerijad kui ka tellijad. Maja ehitusmaksumusena nimetas kultuuriminister Laine Jänes 1,4 miljardit krooni.

«Kui Eesti riik ja valitsus on kindlate sammudega minemas eesmärgi suunas, et Eesti Rahva Muuseum saaks ettenähtud mahus, suuruses ja sisus ehitatud, näitab see meie rahva kestvust ja tugevust,» leidis kultuuriminister Laine Jänes. Ühtlasi lubas kultuuriminister, et otsus ehituse rahastamise osas lähiajal ka langetatakse.

«790 miljonist, mis on kavandatud eraldada riiklikult tähtsate kultuuriobjektide meetmest, sellest 500 miljonit on planeeritud Eesti Rahva Muuseumi ehituseks koos riigi kaasfinantseerimisega.» Meetmest üle jääv summa – 900 miljonit krooni – pidada ministri sõnul aga kultuurkapitali eelarves kindla reaga juba sees olema.

Tööde eel tuleb ära puhastada ehitustandrile jääv pinnas ja võimalikud ohtlikud jäätmed. Nende tööde teostamiseks on keskkonnainvesteeringute keskus eraldanud kaheksa miljonit krooni.

Arhitektid Tsuyoshi Tane, Dan Torell ja Lina Ghotmeh tutvustasid taas muuseumimaja arhitektuurikonkursi võidutöö «Memory Field» kontseptsiooni. «Mitte kusagil mujal maailmas ei saaks sellist maja ehitada, sest see on kavandatud ainult Raadile, pidades silmas siinseid tingimusi, mälestusi ja nõukogudeaja pärandit sõjaväelennuvälja näol,» sõnas Lina Ghotmeh. Kavandatav hoone jätkab ümbruskonna ajalugu, ent võtab selle ühtlasi ka kokku, lisas ta.

Lisaks asukohale on arhitektid arvestanud ka näiteks aastaaegade vaheldusmisi. Üks Tsuyoshi Tane näidatud kavanditest tutvustas Raadi järve talvel, mis võiks tema hinnangul olla uisuväljak.

Hoone peaprojekteerija Urmas Luure aktsiaseltsist EA Reng sõnas, et hoone projekteerimine on eesti oma ala tippudele tõeline väljakutse ning tööd tehakse innustunult. Kriitilisemad projekteerimiskohad pidada Luure sõnul olema hoone peasissekäigu kohale tulev massiivne varikatus, mis küünib kuni 40 meetrit hoonest väljapoole ning üle järve minev sillus, mille pikkuseks on samuti 40 meetrit.

Uudsena tõi Luure välja asjaolu, et erinevalt paljudest teistest uusehitistest Eestis ei näe muuseumimaja katusel tehnovõrke ega seadmeid, sest need on viidud maja sisse ja maja alla, et säilitada arhitektide nägemust hoone tervikust.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, algab ehitus Raadil 2010. aasta alguses ning kestab kaks aastat.

vt ka http://tartu.postimees.ee/081108/tartu_postimees/uudised/343998.php?arhitektid-ja-projekteerijad-esitlesid-uhist-nagemust-ermi-majast

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×