Aasta betoonehitis: Tallinna lennujaama reisiterminali laiendus

Eesti Betooniühing andis täna «Aasta Betoonehitus 2008» tiitli Tallinna lennujaama reisiterminali laiendusele, mille puhul toodi välja nii Eestile omast rehielamu stiili, betoonpinna head eksponeerimist kui head kvaliteeti.

Konkursi peaauhinna sai lennujaama laienduse arhitekt Jean-Marie Bonnard Prantsusmaalt, tellija auhinna Tallinna lennujaam, projekteerija auhinna EA Reng, konstruktori auhinna inseneribüroo Pike, ehitaja auhinna Skanska EMV ning betooni tarnija auhinna AS Rudus ja AS HC Betoon.

Žürii hinnangul oli lennujaam vaieldamatult parima kvaliteediga betoonitöö. «Sarnaselt 1980. aastal valminud lennujaamahoonega eelistas ka uue terminali arhitekt järgida katusesarikate paigutusel Eestile omast rehielamu stiili. Arhitekt otsustas kasutada monoliitbetooni, mis ühtis tellija nägemuse ja eelkõige lennujaama spetsiifiliste ehitusnormidega,» tõi ?ürii oma otsuses esile.

«Siselahendus on rajatud eheda betoonpinna eksponeerimisele. Täiendavalt on avatud betoonpinnad ka trepitornides ja välistes kandekonstruktsioonides. Betooni kasutamine lennujaama reisiterminali laienduse kandekonstruktsioonides annab kogu hoone osas mõnusa turvatunde. Sedagi võimaldab betoonivalu hea kvaliteet.»

?ürii esimees Aadu Kana lisas: «Ehitaja on näidanud suurt professionaalsust vormipindade valikul ja ettevalmistamisel, optimaalse kvaliteediga betoonisegu kasutamisel ja tihendamisel.»

?ürii liige Eva Kiisler lisas, et sealsed pinnad näitavad betooni parimal võimalikul moel – elegantse, võimalusterohke, plastilise ja ülejäänud materjalidega hästi sobituvana. Teine liige, Toomas Laur omakorda ütles, et lisapunkte sai objekt selle eest, et on avatud rahvahulkadele, paljuski Eesti külalistele, kes võivad veenduda meie betoonitööstuse heas tasemes ja betooni oskuslikus kasutamises.

Arhitekti eriauhind Eero Palmile

Konkursi «Aasta Betoonehitis 2008» arhitekti eriauhinna sai Eero Palm Palm-E Arhitektibüroost IT Kolled?i eest.

Maja otstarbest lähtudes on see kui hiiglaslik arvuti: disketti sümboliseeriv aatrium ja eksponeeritud lift seda lugemas, suur auditoorium kujutamas vana kandilist kuvarit ning päikest varjavad ribid välisseinte akende kohal kui arvuti õhutusrestid. Betoon on monoliitne – ühtki monteeritud tükki maja küljes pole.

Hoone üheks silmatorkavamaks detailiks on aatriumiseintel looklev trepp. Kahjuks on arhitekti idee ja konstruktori töö rikkunud ehitustööde kvaliteet.

?ürii liige Angel Andla sõnul oli see kindel lemmik betooni eksponeerimise osas, kuid üldvõitu takistas töö kehv kvaliteet. «Ehitaja polnud suutnud arhitekti head ideed realiseerida.»

Tellija eriauhind Tabasalu eramu eest

Tellija eriauhinna sai Jaan Valbet eramu eest Tabasalus. Seal on betooni häid eksponeerimisvõimalusi kasutatud kõikjal hoones. I korrusel on rauasulfaadiga töödeldud pindasid, teisel korrusel on paneeli pinda töödeldud happega. Paneelide välispinnas on kasutatud valget tsementi. Hoone kavandamine on nõudnud hoolsat läbimõtlemist – paneelidesse valati kohe sisse juhtmekanalid, augud pistikupesadele, lambilülititele jne.

Heiki Meos, ?ürii liige: «Tabasalu eramu on hea näide raudbetoonelementide kasutusvõimalustest eramuehituses – eri töötlusega betoonpindu on nii majas sees kui väljas.»

Tänavu üheksandat korda korraldatud konkursi «Aasta Betoonehitis» eesmärk on tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja vormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 12 tööd. Konkursile sai esitada 2008. a. jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

vaata ka http://www.postimees.ee/?id=93481

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×