Projekteerijad optimistlikud

“Peo ajal tuleb ikka mõelda, mis pärast saab,” vastas EA Reng AS juhatuse esimees Jüri Rass küsimusele, kuidas firmal õnnestus mullu käivet ja eksporti suurendada.

“Meil pole asjad hullud olnudki, sest valmistusime kriisiks aegsasti. Kolm aastat tagasi alustasime tööd Minskis ja Kiievis, eeldusel, et kui Eestis on kehvemad ajad, siis Valgevenes ehk leidub tööd,” rääkis Rass. Teise edu võtmena nimetab ta erinevate valdkondadega tegelemist, mis hajutab riske. “Projekteerime hooneid ja teid, teeme nii arhitektuurseid projekte kui ka võrkude projekteerimist,” lisas ta.

Varasemast enam osaleb EA Reng nüüd riigihangetel ja pikaajaliste hangete võitmine aitab pinnale jääda. “Hangetel on hinnad tohutult kukkunud, aga meie sellega kaasa ei lähe,” nentis Rass. “Usun, et meie firmas on juba sügisel olukord parem, töö pole ju ära kadunud,” kinnitas ta. Rassi sõnul on hinnad langenud 50%, ent kuna buumiaegne hind oli normaaltasemest 30% kõrgem, siis praegused hinnad on vaid 20% madalamad.

Pakkumised alla omahinna
“Praegu on paljud asjad õigemad kui paari aasta eest, mil inimesed suurema palga nimel ühest firmast teise jooksid,” näeb Rass kriisis positiivset. Ometi oli ka EA Reng sunnitud langetama töötajate palku 10% ulatuses. Koondamisteate said vaid viis inimest ning olemasoleva 85 töötajaga plaanitakse kriis ka läbida.

“Hoiame kõvasti kokku ja jälgime pingsalt eelarvet, otsime pidevalt tööd ja muret tekitab ka tellijatelt raha kättesaamine,” rääkis Rass ning lisas, et ehkki selleaastane eesmärk on jääda nulli, jõutakse tõenäoliselt plussi.

Sweco Projektil on võrdselt nii era- kui ka riigihankeid. “Riigihangete osakaal pole oluliselt kasvanud, sest korraldamise pool venib päris palju. Riigitellijad rõhuvad odavale hinnale, aga alla omahinnaga pakkumiste puhul ei saa ju rääkida konkurentsist ega normaalsest äritegevusest,” nentis Sweco Projekti juhatuse esimees Aare Uusalu.

Riigihangete puhul on projekteerimishinnad kohati kümme korda odavamad kui paar aastat tagasi. Näiteks oli kompleksprojekteerimise hind 2007. a 500-1000 kr/m2, ent nüüd on pakkumisi ka 50-100 krooniga.

“Nii odavate hindadega saavad teha vaid väikefirmad, kel pole püsikulusid, nagu liisingud, tarkvara, kontoripinnad jms. Valdavalt on pakkumiste hinnad 3-5 korda madalamad, aga ega kõikide languserallidega tasu kaasa minna,” sõnas Uusalu.

Sweco Projekt, kes lõpetas eelmise aasta 12,6 miljoni krooni suuruse kahjumiga, on sel aastal teinud läbi ulatusliku vähenemise. Mulluse 174 töötaja asemel on ametis 92 töötajat. “Ehkki sel aastal on jooksev projekteerimistegevus kasumis, ei võimalda firma vähendamisega seotud kulutused kasumisse jääda,” tõdes ta.

Järgmine aasta tuleb parem
Elamuehitust firma jaoks enam ei eksisteeri, ometi sõlmis Sweco Projekt mais sama palju lepinguid kui 2007. aasta kõige edukamal kuul. Keskendutakse keskkonna, infrastruktuuri ja tehnoloogilisele projekteerimisele. “Kui eurorahade kasutuselevõtmine intensiivistub, peaks projekteerijate jaoks järgmine aasta olema parem kui praegune,” on Uusalu optimistlik.

33 töötajaga projekteerimisfirma Sirkel & Mall juhatuse liige Margo Koppel kinnitas erinevalt Uusalust, et neil on riigihangete osakaal portfellis oluliselt kasvanud. 80% töödest tuleb riigihangetest ja vaid 20% on eratööd. Nägime 2008. a algul turulangust ette ja läksimegi teadlikult riigihangete peale välja,” rääkis ta.

Kui paari aasta eest laekus riigihankele heal juhul kolm pakkumist, siis nüüd 10-20. Hinnad on kahanenud kohati enam kui 50%. “Meid on küll nimetatud alapakkujaks, aga meie eeliseks on kohustuste puudumine. Me ei läinud kaasa eufooriaga ja oleme tänu sellele konkurentsivõimelised. Pole laene ega autoparki, rendihind on ka odav,” selgitas Koppel, kelle sõnul saab eristada kolme erinevat hinda. “On subjektiivne hind, reaalne turuhind ja hind, mida kulud lubavad. Üks firma saab õunu müüa kolme krooniga, teine kahe krooniga,” lisas ta.

Koppel, kes loodab ettevõtte käivet sel aastal kasvatada, usub, et äriklientide huvi projekteerimise vastu hakkab kasvama 2010. aasta sügisel. Hinnad on stabiliseerumas ja suurt langust enam ei tule.

hind
Turuhinnast allpool
näited madalaimatest pakkumistest riigihangetele
Jõhvi politseimaja – 80 kr hoone 1 m2 projekteerimisele
Eesti Maaülikooli remonditöökodade rekonstrueerimine – 63 kr hoonete 1 m2 projekteerimisele.
Sindi-Tammiste vee- ja kanalisatsioonivõrkude rekonstrueerimine – 8 kr 1 m torustiku projekteerimisele.
Allikas: Sweco Projekt

Hind langenud 60%
Sirkel & Mall projekteerib ligi 4000 m2 suurust õpilaskodu 1,5 aasta tagusega võrreldes pea kaks kolmandikku odavama hinna eest.
2009: Tallinna tööstushariduskeskuse õpilaskodu – 400 000 kr. Riigihankel teisele kohale jäänu pakkus 20 000 krooni kallimat hinda.
2007: Võrumaa kutsehariduskeskuse õpilaskodu Väimelas – 1 000 000 kr.
Allikas: Sirkel & Mall

vt ka http://www.aripaev.ee/4406/rubr_artiklid_440601.html

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×