Eesti digitaalehituse arengud näitavad suunda Läti ehituskonverntsil „Būvniecības dienas 2018“

Buvniciebas_dienas_1

Riia rahvusraamatukogus 11.-12. aprillil 2018 toimunud ehituskonverentsil „Būvniecības dienas 2018“ oli seekord fookuses ehituse kvaliteet, selle kontroll ja digitaalsed muutused ehitusprotsessis. Ehitusvaldkonna kiirelt muutuvad tehnoloogiad tekitavad uusi väljakutsed, mida esitatakse protsessidele, kuid ka võimalusi koostöö parendamises turvalise ja kvaliteetse elukeskkonna loomiseks. Ettekandega Eesti edusammudest, rahvusvahelisest koostööst EUBIM Task Groupis ja arutlusel diskussioonipaneelis esindas meie seisukohti Eesti esindaja ja Novarc Group AS rahvusvaheliste turgudBuvniciebas_dienas_2e juht Virgo Sulakatko. Vestlusringis tõdesime koos Leedu (Dainius Čergelis), Läti (Uldis Jansons), Soome (Markus Rauhala) ja Inglismaa (Adam Matthews) kolleegidega, et BIM tehnoloogia on juba valmis suurendama piiriülest koostööd ja muutused on kiiremad kui tundub. Samuti on Eestis valdkonda eest vedav menetlusprotsesside digitaliseerimist hõlbustav Ehitisregister, näiteid paberivabast ehitusprojektist ja mudelipõhisest koostööst ehitustegevuse jooksul.

Läti riikliku kinnisvaraettevõtte Valsts nekustamie īpašumi sõnul teenivad läbimõeldud BIM tehnoloogiate rakendamisel tekkivad võimalused avalikkuse huve, samuti tõstavad töökeskkonna kvaliteeti. Osapooltel on suurem võimalus teha õigeaegseid ja täpseid otsuseid mõeldes ehitise elukaarele. Plaanis on pilootprojekt BIM tehnoloogia kasutuselevõtuks, milles arvestatakse peale planeerimis- ja projekteerimisetapi ka ehituse ning halduse võimekuse loomisega. Ühe väärtusena on läbipaistvuse loomine riskide maandamiseks varases staadiumis, et kulusid vähendada ning efektiivsust tõsta.

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×