Estland og arkitektureksporten

De siste 25 årene har den estiske arkitekturen vært preget av en total omforming av bygningsindustrien, både organisatorisk og institusjonelt. I sovjettiden jobbet arkitektene i store, offentlige kontorer, eller «statlige formgivingsinstitutter» som de ble kalt. Disse ulike kontorene hadde hvert sitt spesialområde: byplan, store offentlige bygg, masseproduksjon, industriell og rural arkitektur, og så videre. Selv om privat arkitektpraksis ikke offisielt var tillatt, ble det likevel gjort en del «kveldsjobbing» på privaten, hovedsakelig boliger og hytter, noe som også hjalp staten med å bøte på boligmangelen….

Dale utviklingsprosjekt i Sandnes, pågått siden 2011. Foto: KOKO

Dale utviklingsprosjekt i Sandnes, pågått siden 2011. Foto: KOKO

Det finnes et par unntak blant de store arkitektur- og ingeniørbedriftene, som for eksempel Novarc. Disse benytter BIMteknologi og tilbyr alt fra arkitektur og prosjektstyring ned til ventilasjonsspesifisering. Novarc har nå kontorer i Hviterussland, Ukraina, Finland og Norge, og er dermed en virkelig internasjonal bedrift etter estiske standarder.

http://www.arkitektnytt.no/estland-og-arkitektureksporten

This entry was posted in Uudised @no. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×