Tondi linna

Tondile kerkiv inimsõbralik linnak võib saada piirkonna pärliks.

Pärast ligi kümme aastat kestnud vaikelu endises Tondi sõjaväeosas on kinnisvaraarendaja Pro Kapital hakanud 12 hektari suurusel maa-alal terviklikku elu- ja ärilinnakut ehitama. Tondi ja Seebi tänava vahelisele 12 hektari suurusele maa-alale rajab kinnisvaraarendaja Pro Kapital tervikliku elu- ja ärirajooni. Kvartali arhitektuuriline lahendus valmis Eesti firma EA Reng arhitektide Reino Rassi ja Martin Aunini ning Itaalia büroo MSC Associati arhitekti Sergio Levati ühisloominguna.

«Sellest kujuneb omaette väike linnaosa,» selgitas Pro Kapitali juhatuse liige Andrus Laurits, kelle vana-vanaisa oli endise Tondi sõjakooli ülem. «Linnakust peaks kujunema Kristiine tõmbekeskus.»

Juba 1990. aastate lõpus ostis Pro Kapital Tondi ja Seebi tänava vahel 12 hektarit maad, mis on kehtestatud detailplaneeringu järgi jaotatud 12 krundiks.  Endise sõjaväelinnaku alale jääb ka mitu tsaariajal püstitatud punastest tellistest kasarmuhoonet, mis kuuluvad muinsuskaitse alla. Nende majade uuendamisest Tondi linnaku rajamine alanud ongi. Terve maa-ala täisehitamine läheb praegustes hindades maksma alla 2,5 miljardi krooni.

Kasarmud uuenevad 

Laurits ütles, et esimesena võtsid ehitajad ette kõige kesklinnapoolsema kasarmu, kus praegu käib vahelagede valamine. Majja tulevad nii korterid kui bürooruumid, nende müük läheb lahti juba järgmisel nädalal. Soovijaid pidavat palju olema. Plaanide kohaselt valmib esimene kasarmuhoone aasta lõpuks, kaks järgmist 2008. aasta keskel. Kõik ajalooliste majade fassaaditööd teeb firma Lindebergi Fassaadi OÜ, kes renoveeris ka Audentese Ülikooli hoone.

Laurits selgitas, et Pro Kapital ei taha Tondi linnakusse tekitada järjekordset magalat. Detailplaneeringu järgi tohiks sinna ehitada üle 260 000 ruutmeetri pinda, kuid tegelikult piirdub firma veidi rohkem kui 100 000 ruutmeetriga. See tähendab, et vahelduva reljeefi ning rohke kõrghaljastusega linnakus jääb palju ruumi lastele mängimiseks ja elanikele jalutamiseks ning sportimiseks.

Arhitektid on kvartalisse kavandanud ka jooksurajad. Kõigest sellest peakski kujunema Tondi linnaku üks eeliseid. Autode parkimine läheb valdavalt maa alla, ainult Tondi tänava äärde jäävad tavalised parklad.  «Oluline ongi, et kvartali sees elumajade vahel mingit autoliiklust ei tule,» ütles Laurits. «See tagab turvalise ning inimsõbraliku keskkonna. Võid lapse rahulikult õue saata.»

Elamud ja bürood 

Kvartali sisemusse kavatseb Pro Kapital püstitada kahe- kuni kuuekorruselised korterelamud ning Seebi tänava poole neli kuni kaheksakorruselist ärihoonet. Kortereid on sinna võimalik ehitada 600700, kuid Lauritsa sõnul jääb arv ilmselt väiksemaks, sest firma teeb panuse suurematele eluasemetele. Arhitektid on ette näinud, et kortermajade ehitamisel tuleb võimalikult palju kasutada punaseid ja ka heledaid telliseid. See tekitab hea kooskõla vanade kasarmutega.

Lauritsa sõnul tuleb tänada Tallinna linna, et endine auklik ja kitsas Tondi tänav sai nüüdisaegse lahenduse. Linnale kuuluvad ka uue linnaku sisesed teed, kuid nende kordategemise eest hoolitseb kokkuleppe kohaselt Pro Kapital. Eelmisel aastal lasi Audentese Ülikool uuendada ühe Tondi endise sõjaväekasarmu, nüüd käib seal juba täie hooga õppetöö. Ligi 4000 ruutmeetri suuruse pinnaga hoone ümberehitamine läks maksma üle 50 miljoni krooni.

Ülikool rajab hoone sisehoovi endise jalgpalliplatsi kohale spordiväljaku. Selle kõrvale kavatseb suurärimees Urmas Sõõrumaa ehitada tennisekeskuse. Lauritsa sõnul aitavad need rajatised kaasa piirkonna kujundamisele Kristiine tõmbenumbriks.

Arengukava 

  • Maa-ala suurus on 12 hektarit, mis jaguneb 12 krundiks.
  • Esimeses etapis renoveeritakse 1902.1907. aastal Vene tsaariarmee jalaväe majutuspaigaks rajatud kasarmud Tondi tänava ääres.
  • Kvartali sisemusse ehitatakse 26-korruselised kortermajad.
  • Seebi tänava äärde kerkib neli kaheksakorruselist büroohoonet.
  • Kogu maa-ala väljaehitamine läheb praegustes hindades maksma 2,4 miljardit krooni.
  • Eelmise Eesti Vabariigi ajal tegutses samas Tondil sõjakool, kus koolitati ohvitsere.
  • 1940. aastal anti Tondi kasarmud punaväele ning sõjakoolist sai Punaarmee jalaväekool.
  • 1994. aasta 31. augustini olid kasarmud Nõukogude armee valduses.

Postimees.ee
Toimetaja: Urmas Tooming
http://sport.postimees.ee/020307/esileht/olulised_teemad/tarbija24/kinnisvara/247716.php

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×