Paneelelamute korterite ümberplaneerimine

Esimese paneelelamu ehitamisest 1961 kuni 90.ndate alguseni kestnud täismonteeritava masselamuehituse valitsemisperioodil valmis paneelelamutes ~300 000 korterit, enamus neist Tallinnas. Praeguseks AS EA Reng ehituskonstruktsioonide projekteerimise osakonnas töötavad insenerid on suurpaneelelamute tüüpprojektidega olnud seotud alates esimestest RPI Eesti Projekt poolt koostatud sidumisprojektidest. Alates aastast 1991 on nende poolt koostatud ka üle 7000 paneelelamu ümberplaneerimisprojekti. Planeeringu muutmise käigus siseseintesse freesitavate avade projekteerimisel on aluseks säilinud tüüpprojektide konstruktiivse osa projekt.

Tüüpseeria 1-121 (Lasnamäe ja Haabersti) ja 1-464 (Mustamäe, Põhja-Tallinn) suurpaneelelamute kandesüsteemi moodustavad raudbetoonist monteeritavad seina-ja vahelaepaneelid. Vahelaed on ühe toa suurused 100mm paksused raudbetoonplaadid, mis toetuvad kolmest või neljast küljest tubadevahelistele raudbetoonist seinapaneelidele paksusega 120 ja 140mm ning kolmekihiliste välisseinapaneelide sisemisele kihile. Wc ja vannitoa moodustab nn. sankabiin, mis on vahelaeplaadile toetuv mahuline õhukeste seinte ja omaette laega raudbetoonelement.

Tüüpseeriate 1-121 ja 1-464 paneelelamute kandvatesse seintesse võimaldab avasid freesida hoone konstruktsioonide suhteliselt suur tugevus- ja jäikusvaru. Põhimõtteliselt saab mõistliku suurusega ava teha kõikidesse üksteise kohal asuvatesse seintesse. Võimalik ava laius ja vajalik tugevduslahendus sõltuvad korteri planeeringust, korrusest, ava asukohast, seina paksusest, varem alumistes ja ülemistes korterites tehtud avadest jne. Seega on kandvatesse seintesse avade freesimise eelduseks pädeva projekteerimisfirma poolt koostatud projekt.

Sammud paneelelamute korteri seintesse täiendavate avade freesimiseks

Küsida ühistu põhimõtteline kirjalik nõusolek, selgitada välja varem tehtud ümberehitused alumistes ja ülemistes korterites ning muudatused võrreldes tüüpprojektiga. Vajadusel konsulteerida inseneriga võimaluste väljaselgitamiseks.
Tellida projekt.
AS EA Reng ehituskonstruktsioonide projekteerimise osakond
Tallinn, Mustamäe tee 46, 3. korrus, sissepääs B korpusest, kellanupp “EA Reng Insenerid”
Tööpäeviti kl 9-17.00, Tel. 6260040, 6260042
Projekti tellimise käik: 

  • Kohtumine inseneriga ja tellimuse vormistamine;
  • Tasumine pangaülekandega kolme päeva jooksul;
  • Töö kätte saamine (tavaliselt 4-5 päeva peale tellimist)

Kui ümberplaneerimine on seotud ka korteris ruumi pindade, funktsiooni muutmisega või ehitatakse ringi tehnosüsteeme, tuleb lisaks konstruktiivse osa projektile tellida arhitektuurne ja eriosade projekt AS-ist SWECO Projekt.
Kooskõlastada projekt ühistuga. Otsida MTR registreeringut omav ehitusjärelevalve ja teemantsaagimise kogemusega ehitaja.
Kooskõlastada projekt Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ehituskontrolli osakonnas. Kaasa võtta lisaks projektile ehitusjärelvalve täidetud kohustus, omandiõigust tõendav dokument (Ühistu või hooldusfirma tõend) ja valitud ehitaja andmed (registrikood ja telefon)
Vabaduse väljak 7, II. korrus, tuba 221
Tiit Vahe (tel.  6404 725), Arvo Kundla (tel.  6404 726), Ilmar Kallonen (tel.  6404 727)
Vastuvõtt Esmaspäeviti 14.00 – 18.00, Neljapäeviti 9.00 – 12.00
Tallinnas kehtib nimetatud kooskõlastamisel lihtsustatud kord ja kooskõlastuse alusel vormistatakse ehitusleht. Ehituslehega registreeritakse tööde tegemise algus, täiendavalt ehitusluba taotleda ei ole vaja. Lihtsustatud kord kehtib ainult siseseinapaneelidesse avade freesimise konstruktiivse osa projektide kooskõlastamisel. Kui muudetakse korteri planeeringut, konstruktsioone või tehnosüsteeme, kehtib ehitusseaduses sätestatud kord.

  • Ehitaja teostab töö.
  • Ehitusjärelevalve kontrollib töö üle ning allkirjastab ehituslehe.
  • Ehitusleht viia tagasi ehituskontrolli osakonda, kus registreeritakse ehituse lõpp.
Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×