Smuuli äri- ja kaubanduskeskus

Lasnamäe tühermaale kerkib uhke äri- ja kaubanduskeskus

Narva maantee, Smuuli tee ning Vana-Kuuli tänava vahel praegu laiuvale ligi 18 hektari suurusele tühermaale kerkib paari-kolme aasta pärast äri- ja kaubanduskeskus, kus suur rõhk on pandud ka vaba aja veetmisele.

Smuuli äri- ja kaubanduskeskuse projekt valmib Soome arhitektuuribüroo Evata ja EA Rengi arhitektide koostöös.

Osaühing Smuuli Kinnisvara kavandab Smuuli tee 11 tühjale krundile Lasnamäe kiiresti arenevas Paevälja asumis suurejoonelist äri- ja kaubanduskeskust kogupinnaga 150 000 ruutmeetrit. Sellest kaks kolmandikku võtavad enda alla kauplused ja meelelahutusasutused ning ülejäänud kolmandiku bürood.

Smuuli Kinnisvara omanikfirma E.L.L. Kinnisvara juhatuse liige Tiit Roben kinnitas, et kaubanduskeskusesse tuleb 10 000-ruutmeetrise pinnaga hüpermarket ning üle kahesaja rõiva-, kinga-, spordi-, kodutehnika-, sisustus- ja muu poe. Ühtki võimalikku rentnikku ta esialgu nimetada ei soovinud.

Osta ja lõbutse 

«Kuna tänapäeva kaubanduskeskused on järjest rohkem muutumas ka ajaviitekohaks, pöörame suurt tähelepanu vaba aja veetmise ja meelelahutuse võimalustele,» ütles Roben. «Hoonesse on kavandatud kaks tuhat ruutmeetrit pinda spordiklubi ja lõõgastuskeskuse tarbeks. Samuti tuleb sinna kümne saaliga kobarkino ning täismõõtmetes jääväli.»

Keskusesse rajatakse tema sõnul 3000 ruutmeetri suurune sisekardirada, bowlingu-saal, golfiklubi ning laste mängumaa. Kaalumisel on ka veekeskuse ehitamine. Kuna kõiki neid ostu- ja lõbustuskohti hakkab tõenäoliselt külastama palju inimesi, leiavad keskuses oma koha ka mitmesugused söögikohad.

Kogemustega arendaja 

Robeni sõnul on arendajatel kavas püstitada krundile ka kuus 814-korruselist büroohoonet kogupinnaga 50 000 ruutmeetrit. «Büroohooned on osaliselt kaubanduskeskusega ühendatud,» selgitas ta.

«See tähendab, et kontorites töötavad inimesed saavad hommikul oma mudilased lasteaeda jätta, lõunaajal ühes või teises söögikohas einestamas käia ning pärast tööd soovi korral spordiklubis end töömuredest vabastada. Samas on võimalik teha ka kõik vajalikud sisseostud.»

Lasteaia rajamisel on võimalusi mitu  kas teha seda koostöös Lasnamäe linnaosavalitsusega või kutsuda kampa mõni erainvestor.

Kogu kompleksi juurde rajab Smuuli Kinnisvara 3000 parkimiskohta, millest 2000 asub soojas maa-aluses parklas. Kaubanduskeskuse arhitektuurse lahenduse koostas Soome arhitektuuribüroo Evata koostöös arhitektidega büroost EA Reng.

Projekteerimine praegu käib ja ehitamisega alustatakse tõenäoliselt selle aasta sügisel. Kogu kompleks valmib etappidena aastatel 20092010 ning läheb hinnanguliselt maksma 2,6 miljardit krooni.

E.L.L. Kinnisvara on varem Tallinna rajanud Sikupilli kaubanduskeskuse Lasnamäel ning koostöös SRV Kinnisvaraga Viru keskuse.

Lisaks kuulub firmale Spice kaubakeskus Riias, Panorama ja Mandarinas Vilniuses ning Saules Mestas `iauliais. Smuuli tee 11 krundi ostis 2006. aasta mais Tallinna elamumajandusameti korraldatud kirjalikul enampakkumisel 400 100 000 krooniga Merko, kes on E.L.L. Kinnisvara omanik.

Smuuli äri- ja kaubanduskeskus

  • arendaja OÜ Smuuli Kinnisvara;
  • arhitektid Evata (Soome) ja EA Reng (Eesti);
  • ehitusmaksumus 2,6 miljardit krooni;
  • kogupind 150 000 m²;
  • keskusesse tuleb hüpermarket ja üle 200 pisipoe; 
  • meelelahutusossa on kavandatud spordiklubi ja lõõgastuskeskus, 10 saaliga kobarkino, täismõõtmetes jääväli, sisekardirada, 24 rajaga bowlingu-saal, golfiklubi, laste mängumaa, söögikohad;
  • kompleksi juures on 3000 parkimiskohta.

Urmas Tooming, Postimees
http://www.postimees.ee/220108/esileht/siseuudised/tallinn/307522.php?lasnamae-tuhermaale-kerkib-uhke-ari-ja-kaubanduskeskus

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×