Tallinna linnahalli kõrvale kerkib viis lukskorteritega disainelamut

Ülikallis arendus sõltub keskkonnaministri ehituskeeluvööndit vähendavast otsusest

Tallinna linn andis rohelise tule linnahalli ja sadama vahelise tühermaa kujundamiseks linna esinduskohaks, võttes vastu Logi tänav 8, 9 ja 10 kinnistute detailplaneeringu.

Kui kõik sujub õlitatult ja planeering saab ka keskkonnaministri kooskõlastuse, võib juba aasta pärast Logi tänava kinnistutele üksteise järel kerkima hakata viis uhket kuuekorruselist elamut koos avaliku rannapromenaadi ja jahisadamaga.

Kuuekorruselistesse ning ristluslaevu meenutavatesse majadesse tuleks üle kuuesaja luksuskorteri, vaatega nii merele kui ka vanalinnale. Mere äärde aga rajataks avar rannapromenaad koos haljastuse ning ratta- ja jalgteedega.

Hoonete promenaadipoolsetesse otsadesse on plaanitud äripinnad kohvikutele, restoranidele ja kauplustele. Ala lääneserva tuleks aga kuni sajakohaline sadam pealinna külastatavatele jahtidele.

13,6 mereäärset hektarit puudutava arenduse taga on Logi Projekt OÜ, milles viiekümne-protsendine osalus kuulub kinnisvarafirmale TTP AS. TTP juhataja Peeter Puusepp märkis, et mingit kehva asja Logi tänavale teha ei taheta. Eesmärk on praegune tühermaa linna tõmbenumbriks muuta, märkis Puusepp.

 

Enam kui miljardine projekt

 

Projekti ehitusmaksumusest ja võimalikust valmimisajast ei soovinud Puusepp täpsemalt rääkida, andes vaid mõista, et tegemist oleks enam kui miljardi krooniga. Täpsem hind selgub projekteerimistööde käigus, mis on juba alanud, sõnas ta, lisades, et need peaksid saama tehtud aastaga. Oma vahenditega me hakkama ei saaks, kindlasti on vaja pankade toetust.

Arvestades kinnisvaraturu praegust seisu, oletas Puusepp, et ehituseks võib minna alles parema aja saabudes. Kuna ehitamine toimuks järk-järgult, ei saa me samas välistada, et asjade laabudes lüüakse seal juba aasta pärast kopp maasse, lisas ta.

Puusepa sõnul on luksuskorterid mõeldud keskklassile ja veelgi jõukamatele inimestele. Kolmandik kortereid aga loodetakse müüa välismaalastele: soomlastele, rootslastele ja venelastele.

Ühtlasi sõltub suurejoonelise projekti saatus paljuski sellest, kas keskkonnaminister vähendab erandkorras mereäärset ehituskeeluvööndit. Nimelt on merd ja hooneid lahutav promenaad planeeritud kolmekümne meetri laiuseks.

Tallinna linna Paljassaare ja Russalka vahelise rannaala üldplaneeringu kohaselt kehtib aga selles kohas viiekümne meetri laiune ehituskeeluvöönd. Nii taotlebki linn keskkonnaministeeriumilt nõusolekut seda detailplaneeringule tuginedes vähendada.

Puusepp jättis ehituskeeluvööndit puudutava kommenteerimata.

Minister Jaanus Tamkivile valmistab praegu vastavat otsust ette Harjumaa keskkonnateenistus. Teenistuse juhataja Jaan Pikka ütles, et esialgu käib alles materjali läbitöötamine ning otsusest on veel vara rääkida. Kaalume kõiki variante, sõnas Pikka. Seda otsust tuleb kaaluda väga põhjalikult, kuidas see asi antud kohta sobib, milline on pretsedent ning mis see endaga mujal kaasa võib tuua. Rusikareeglit selles küsimuses pole, iga juhtum on erinev. Pikka hinnangul võib keeluvööndi vähendamist puudutav otsus selguda lähikuudel.

Tänavu märtsis andis keskkonnaministeerium kinnistu arendajale loa täita kaldakindlustuse rajamisel merepõhja

98 000 kuupmeetri osas ehk teisisõnu teha kindel kaitse tormise mere vastu.

 

Laevadele viitav välimus

 

“” Üks juba üle kolme aasta Logi tänava hoonestuse ja rannapromenaadi lahenduse kallal töötanud arhitekte Martin Aunin ütles, et algselt majade puhul laevadega seotud ideed polnud. See kujunes töö käigus, rääkis Aunin.

“”Need on nii kõrguslikkuselt kui ka plaaniliselt väga liigendatud, et luua mingis mõttes merelisemat, laevadele viitavat esteetikat. Sealsamas kõrval on kruiisikaid  kui nii vaadata, on need jätkuks kruiisilaevadele. Hooned on nendega praktiliselt sama nurga all.

“” Majade paigutuse osas on arhitektid silmas pidanud, et linna ja mere vaheline side säiliks. Et vaated oleksid alles ja läbipääs mere äärde oleks igalt poolt tagatud, märkis Aunin. Merepoolset vaadet vanalinnale ja selle siluetti hoonestus ei riku.

“” Sarnaselt promenaadiga saab ka majadevahelistest aladest avalik haljastatud linnapargiala.

 

Planeering toob sadamale väljapääsud

 

“” Logi tänava projektist on huvitatud ka selle külje all asuv Tallinna sadam, sest planeeringu kinnitamine annaks võimaluse linnahalli ja kavandatavate hoonetega risti kulgema hakkava Vööri tänava ehituseks. See tagaks Logi tänava kinnistutele otsese juurdepääsu.

“” Tallinna sadama esindaja Sven Ratassepp ütles, et sadam hoiab omalt poolt pöialt, et luksuskorteritega esindusliku elukvartalit puudutav detailplaneering lõpuks kinnitataks.

“” See võimaldaks meil nii pea kui võimalik asuda A- ja B-terminali väljapääsude ehitamise kallale, tõi Ratassepp esile. Meil Logi tänava projektiga mingeid muresid seotud pole  meie ei tohiks neid segada ja nemad meid.

“” Nõukogude ajal asus Logi tänava kinnistutel sõjaväe betoonitehas ning tegu oli suletud tsooniga. Selle rusudega on täidetud ka mereäärt.

 

 

 

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×