EA Reng osales Indias Green Building Kongressil

EBTC (European Business and Technology Center) kutsel osales EA Reng Chennais (Madras) toimunud India Tööstuse Föderatsiooni (CII) korraldatud 8. Green Building (Rohelise Ehituse) Kongressil.

EA Rengi juhatuse esimees Jüris Rass seletas: „Roheline, ökoloogiline, ökonoomne ja järjest arukam-targem ehitamine kogub maailmas hoogu. Oma ala tipud Austraaliast USAni kogunesid Indiasse kogemusi jagama ja vahetama.“ Ta jätkas üldiste faktidega:

„Maailmas kulub ehitistes 40% energiast, (sellest poole kulutavad büroohooned), 32% kogu kasutatavast ressursist ning sellest eraldub 30% kasvuhoonegaase.
Tööstus kulutab 32% ja transport 28% tarbitavast energia koguhulgast.

Potentsiaal globaalseks ressursside säästmiseks ehitusvaldkonnas on paljuski seotud kiireltarenevate BRIC riikidega (Brasiilia, Venemaa, India, Hiina) aga mõistagi ka mõtlemismallide muutmisega  arenenud majandustes. Roheehitus käsitleb tunduvalt enamat kui energiasäästu, võttes arvesse hoone elutsükli analüüsi (LCA), (vihma)vee kasutamist-puhastamist-kogumist, sisekliimat jpm aga nt ka valgusreostust või hooldus­vahendite „rohelisust“.

Eesrindlikuna võib välja tuua Šveitsi ja Skandinaaviamaade ehitustava, USAs LEED- sertifitseeritakse kuni 25% uutest hoonetest, kuid ainult 1% renoveerimistest, kus on tegelikult peidus suurim säästuvõimalus. Sellest on saamas äri, mis ei teeni tihti enam algset eesmärki, vaid rõhub hea turundamisega „karjamentaliteedile“ – minna mõtlemata sinnapoole kuhu teisedki. “ kommenteeris kogetut Jüri Rass ja jätkas:
„EA Rengi kasutatav BIM (ehitise infomudel) tehnoloogia võimaldab peensusteni modelleerida hoone käitumist tegelikes oludes, seega elimineerida vead ning asjatud kulud ja ressursid nii ehitamiseks kui hoone ekspluateerimiseks.

Kogemuslikult kulub ehitamisele, sh projekteerimisele, kuni veerand kogu hoone elutsükli kuludest. Iga vähegi ettenägelik tellija sh riik võib teha järelduse kuipalju aega ja ressurssi on mõttekas kulutada väljamõtlemisele, kontrollimisele ja muutmisele hoone loomise virtuaalses faasis, et ehitada ja ekspluateerida säästlikult nii oma rahakotti kui maailma ressursse arvestades.“ lõpetas Jüri Rass.

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×