Kergkruusatehas tähistas juubelit

Kergplokkidest müürimaterjali sünonüümiks saanud fibo-plokkide ja silluste valmistaja Fibo Exclay tähistas Häädemeestel tehase veerandsajandat sünnipäeva.

Külaliste seas viibisid ka Eestisse kergkruusatööstuse rajamise idee autorid, praegu arhitektuuribüroos Novarc tegevad Hillar Joon ja Jüri Rass ning peamised teostajad, hetkel samuti Novarci ridadesse kuuluv Eero Kotli ja tehase pikaaegne juht, praegu Paikre OÜnõukogu liige Eero Rändla.

Seoses tehase käivitamisega sai keramsiit ka eestipärase nime kergkruus.

Ettevõtte nimeks sai AS Fibo ExClay Eesti, viitega kaubamärgile ja keramsiidile. Ettevõte on läbi aegade tegutsenud veel  AS Optirox ja maxit Estonia AS ärinimede all. Alates  2009. aastast kuulub Häädemeeste tehas Saint-Gobaini kontserni.

Hiilgeaegadel on tehases ametis olnud 140 inimest, praegu annab tehas tööd 13 inimesele.

Kergkruusa tehases enam ei toodeta. Tehas jätkab Fibo-plokkide ja silluste valmistamist, sobiva fraktsiooniga toore imporditakse mujalt Euroopast.

Pärast ehitusbuumile järgnenud langust on plokkide müügi- ja tootmismahtaasta-aastalt stabiilselt kasvanud.Suurem osa tehases valmistatud plokkidest müüakse Eesti turul, kuid suureneb ka eksport Lätti ja Leetu.

 

Eva Kiisler
Ehitusväljaannete juht
Ehitusuudised

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×