Viimsi riigigümnaasiumi arhitektuurivõistluse võitsid Novarc ja KAMP

Viimsi riigigümnaasiumi hoone arhitektuurivõistlusele laekunud seitsmeteistkümne võistlustöö hulgast tunnistati esikoha vääriliseks arhitektuuri- ja inseneribüroo Novarc Group AS ja KAMP Arhitektid OÜ ühine ideelahendus ieelahendus märgusõnaga „CLT“. Ideelahenduse autoriteks on Jan Skolimowski, Peeter Loo ja Kaspar Kruuse.

Riigi Kinnisvara AS koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumi, Viimsi Vallavalitsuse ning Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas täna välja Viimsi riigigümnaasiumi hoone arhitektuurivõistluse tulemused.

Hoone kavandamise lähtekohaks on võetud võimalikult väikese energiavajadusega hoone loomine, mille põhiliseks ehitusmaterjaliks on puit. Puit on meie regioonis kõige loomulikum materjal, tema kasutamine seob CO2, tekkiv töökeskkond ja hilisem kasutuskeskkond on tervislikum, põhjendas RKAS.

Koolimaja kandekonstruktsiooniks on valdavas osas valitud CLT (Cross Laminated Timber) ehk eesti keeles ristkihtpuit. Mitmed Euroopa riigid on juba aastaid edukalt sellele tehnoloogial põhinevaid maju ehitanud.

Võidutöös leiavad ühendamist hea kontekstitunnetus, rahulik ning selge arhitektuurne võttestik ja uudne ehitustehnoloogia. Võidutöö on kompaktne, arvestab mastaabilt ja materjalivalikult külgneva hoonestusega, on energiasäästlik ja ehituslikult realistlik, põhjendas

Viimsi valla haridusvaldkonna abivallavanem Jan Trei sõnas, et riigigümnaasiumi rajamine Viimsisse on märgilise tähendusega valla 150aastases haridusloos.  “Võidutöö sobitub materjalivaliku ja disaini poolest väga hästi siinsesse keskkonda. Viimsi saab lähiaastatel juurde omanäolise ja moodsalt õpilasesõbraliku kooli. Loodame, et projekti järgmised sammud kulgevad plaanipäraselt ning hoone valmimisel saab sujuma hea koostöö riigi, valla ja kohalike haridusasutustega, et avardada nii Viimsi kui naaberpiirkondade noorte võimalusi nende haridusteel,” lausus Trei.

Ideekonkursi preemiafond on kokku 18 000 eurot, mis jaguneb järgmiselt: esikoht 6 500 eurot, teine 4 500 eurot, kolmas 3000 eurot ja mõlema ergutuspreemia suurus 2000 eurot.

Järgmisena korraldab Riigi Kinnisvara AS väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse projekteerimistööde tellimiseks ideekonkursi võitjalt. Projekteerimistööde maksimaalne maksumus on 270 600 eurot. Summale lisandub käibemaks.

Kavandatav hoone peab vastama arhitektuurselt ja linnaehituslikult asukohale, olema rajatud optimaalsete kuludega, olema turvaline, mugav, funktsionaalne ning energiasäästlik. Hoone teenindamiseks ja kooli pidamiseks vajalik maa-ala peab olema lahendatud õppetöö vajadusi silmas pidades.

540 õpilasele kavandatav tänapäevane gümnaasiumihoone on kavas ehitada Harjumaale Viimsi valda Haabneeme alevikku Tammepõllu tee äärde jäävale kinnistule suurusega 8 830 ruutmeetrit, ehitusaluse pinnaga 2 500 ruutmeetrit. Planeeritava koolihoone netopind on ligi 4 150 ruutmeetrit. Uus koolihoone on plaanis avada 2018. aasta sügisel.

Viimsi riigigümnaasiumihoone ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ning riigieelarvelistest vahenditest.

 

Eva Kiisler
Ehitusväljaannete juht
Ehitusuudised

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×