Mainekas Briti arhitektuurikriitik tunnustab ERMi sisu ja vormi

Kaks aastat tagasi Suurbritannia ajakirjandusauhindade jagamisel aasta kriitiku tiitli pälvinud Rowan Moore on The Guardiani sõsarväljaande The Observeri aasta esimeses numbris võtnud luubi alla Eesti Rahva Muuseumi uue hoone. Moore’ile meeldib nii muuseumi sisu kui vorm, kogu ERMi iseloomustab ta kui «liigutavat ja avastusi pakkuvat».

Moore nendib hakatuseks, et tänases Euroopas, kus rahvuslus võtab uusi ja ettearvamatuid vorme, võib rahvusmuuseumi ehitamine olla lausa hädaohtlik – näiteks Venemaa puhul nähtaks selles järjekordset agressiivse suurusehullustuse ilmingut.

Jõudes ERMi ajaloo juurest läbi raskuste sündinud uue hooneni, nendib Moore, et tulemus on kombinatsioon rahvuslikust ja rahvusvahelisest, pärimuslikust ja modernsest, pingest ja jahedusest.

ERMi ekspositsioonist rääkides tõdeb Moore, et muuseumi eesmärgiks pole suurte ajaloosündmuste jäädvustamine, vaid rõhk on tavaliste inimeste lugudel.

«Muuseum võiks olla võidutsev ja sentimentaalne, kui ta pole kumbagi. Väljapanekud on pigem liigutavad ja avastusi pakkuvad, kui kangelaslikkusele rõhuvad,» kirjutab Moore.

Loe artiklit täispikkuses siit

FOTO: Sille Annuk

Tartu Postimees

tartu.postimees.ee

Postitatud rubriiki Uudised. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

EA Reng tegi läbi põhjaliku identiteedimuutuse ning tegutseb nüüd uue nime all Novarc. Koos sisemise arenguga on astutud oluline samm ka väliselt. Nimi Novarc sümboliseerib ambitsiooni viia ehitus kui oluline majandusvaldkond innovatsiooni teele ning võtta kasutusele kõigi osapoolte koostööd toetavad tehnoloogiad.

×